Kuinka lähettää anonyymeja sähköposteja

Yksityisiä sähköposteja ei toivo joutuvan tuntemattomille. Lue lisää postilaatikon turvaamisesta anonyymeilla sähköposteilla!

Perusteellinen ohje anonyymien sähköpostien lähettämiseen

Lähetätkö joskus arkaluontoisia sähköposteja? Todennäköisesti. Ovatko kyseiset sähköpostit turvassa urkkijoilta? Todennäköisesti eivät.

On hyvin mahdollista, että joku muu kuin viestin vastaanottaja pyrkii pääsemään käsiksi henkilötietoihisi. On olemassa useita yksinkertaisia ratkaisuja postilaatikon yksityisyyden parantamiseen. Kuten esimerkiksi turvalliseen sähköpostialustaan vaihtaminen.

Miksi lähettää anonyymeja sähköposteja?

Sitä tuskin koskaan pysähtyy ajattelemaan, mutta suuret sähköpostipalveluiden tarjoajat kuten Google ja Yahoo eivät ole kovin kiinnostuneita yksityisyydestä. Erityisesti mainostajia ja kolmansia osapuolia ajatellen. Nämä palveluntarjoajat saavat tuloja mainoksista, eli selailu- ja ostotottumuksesi tietävät heille rahaa.

Google antoi esimerkiksi kolmansille osapuolille täyden pääsyn käyttäjien sähköposteihin, ja se antoi heidän jäljittää kaikki ostokset, jotta he voisivat tunnistaa mahdollisia asiakkaita. Yahoo teki myös näin ja jäi samaan aikaan kiinni sähköpostien lähettämisestä Yhdysvaltain valvontavirastoille. Se siitä yksityisyydestä.

Yksinkertainen ratkaisu tällaiseen nuuskintaan? Rehellisesti sanoen sellaista ei ole. Mutta on useita toimia, joihin voit ryhtyä pitääksesi nettiviestittelyn yksityisenä ja jäljittämättömänä.

Mikä on anonyymi sähköposti?

Anonyymi sähköposti on sähköposti, jossa lähettäjän henkilöllisyys on piilotettu. Tämä tarkoittaa, että viestiä ei voida koskaan jäljittää takaisin sinuun anonyymia sähköpostia lähettäessäsi. Näin ei ole useimpien kaupallisten sähköpostipalveluiden tarjoajien suhteen. Ne voivat paljastaa IP-osoitteesi, mikä sallii hakkereiden selvittää kaupunkisi, maakuntasi ja internet-palveluntarjoajasi.

Tämä tuskin on ongelma harmittomia viestejä lähetettäessä, mutta mitä jos lähetät arkaluontoisia tietoja sähköpostitse? Esimerkiksi tietoja henkilötunnuksesta tai luottokortti- ja tilinumeroita?

Tämän lisäksi on muitakin syitä pitää sähköpostiviestit jäljittämättöminä. Voit esimerkiksi joutua tilanteeseen, jossa sinun täytyy ilmoittaa pomosi tai työkaverisi suorittamasta rikoksesta, petoksesta tai sopimattomasta käytöksesta.

Tällaisten tietojen ei toivo joutuvan vääriin käsiin. Jos haluat välttää tämän, on karkeasti ottaen kaksi asiaa, jotka voi tehdä. Voit joko käyttää kertakäyttöistä sähköpostia, tai luoda anonyymin sähköpostitilin joka on salainen, nimetön eikä yhdisty sinuun.

Kertakäyttöisen sähköpostin ja anonyymin sähköpostin ero

Kertakäyttöisen sähköpostin ja anonyymin, salatun sähköpostin välillä on vissi ero. Salattu viestipalvelu toimii kuten tavallinen viestipalvelu yhdellä suurella erolla: viestit muunnetaan salakoodiksi jotta ulkopuoliset osalliset eivät pääse käsiksi sisältöön.

Tämä kattava salaus koskee kaikkia sähköpostiviestejä, saapuneita viestejä ja osoitelistaa. Sen avulla varmistut, että kukaan ei voi vakoilla tai lukea sähköpostejasi, tietyissä tapauksissa ei edes palveluntarjoaja itse. On olemassa useita luotettavia ja turvallisia salattuja sähköpostipalveluntarjoajia; puhumme niistä lisää alla.

Kertakäyttöinen sähköposti on väliaikaisesti käytettävä. Kertakäyttöisen sähköpostiosoitteen ansiosta voit lähettää viestejä, ja vastausviestit ohjataan tavalliseen sähköpostiosoitteeseesi. Näin viestin saaja ei voikoskaan tietää, että juuri sinä lähetit viestin, mutta sinä saat kaikki heidän lähettämänsä viestit.

Merkittävämpänä seikkana on se, että kertakäyttöinen sähköpostiosoite toimii saapuneiden kansion turvakerroksena. Niitä käytetään usein uutiskirjeiden tilaamiseen tai nettiostoksiin, ja ne suojaavat ei-toivotulta roskapostilta tai hakkereiden tietovuodoilta näiden löytäessä heikon kohdan sähköpostitilistäsi.

Kuinka anonyymia sähköpostia lähetetään?

Halutessasi lähettää sähköpostia anonyymisti on todennäköisesti helpointa luoda uusi sähköpostitili. Voit toki vain luoda uuden tekaistun tilin Googlella tai Yahoolla, mutta tämä ei ratkaisisi sitä ongelmaa, että ne voivat edelleen seurata liikkumistasi netissä.

Yksi ensimmäisistä toimista on järkevien selailutapojen ylläpito, eli netin selailu anonyymisti. Oletetaan, että haluat selailla nettiä yksityisesti. Tällöin kannattaa myös ottaa käyttöön VPN (virtuaalinen erillisverkko) ja yhdistää se esimerkiksi Tor-selaimeen, mikä tekee nettijäljestäsi käytännössä jäljittämättömän, kun käytät useita eri palvelimia ja reittejä.

Toiseksi kannattaa avata sähköpostitili, jossa on käytössä SSL-salaus. SSL on perussalaus, jolla voi estää muita vakoilemasta omaa netin käyttöä. Sähköposti on salattu, kun osoiterivillä lukee HTTPS, ja suuret sähköpostipalveluiden tarjoajat kuten Gmail ja Yahoo tukevat HTTPS:a.

Vaikka SSL on loistava lisä netin selailuun, se ei voi koskaan täysin suojata sähköposteja. Ainoa toimiva ratkaisu tähän on turvallinen sähköpostipalvelu. Nämä palvelut voivat toki edelleen pitää kirjaa IP-osoitteestasi sekä muista tiedoista, mutta useat luotettavat palveluntarjoajat kunnioittavat yksityisyyttäsi eivätkä kerää tietojasi.

Yksi vaihtoehto on myös Pretty Good Privacy (PGP). Se on salausjärjestelmä, jota käytetään pääasiassa salattujen viestien lähettämiseen kahden osapuolen välillä. Se tarjoaa lisäturvakerroksen kaikkiin sähköpostiviesteihin.

Kuinka PGP toimii: Saat julkisen avaimen viestien salaamiseen ja yksityisen avaimen viestien salauksen purkamiseen. Kun lähetät viestin salataan se ensin julkisella avaimella muotoon, jossa sitä ei voi lukea. Tämä jälkeen viesti lähetetään vastaanottajalle, jolla on yksityinen avain, jolla viesti voidaan avata ja salaus purkaa luettavaan muotoon. Näin voit kommunikoida yksityisesti netissä sähköpostin välityksellä.

Parhaat anonyymit sähköpostitilit

Netissä on tärkeää pysyä anonyymina. Netissä on tärkeää pysyä anonyymina. Nämä anonyymit viestipalvelut ovat varmin tapa lähettää jäljittämättömiä sähköpostiviestejä. Useimmat palveluista on täysin salattu ja niiden toimintoihin kuuluvat sähköpostien automaattinen poistaminen, IP-osoitteiden estäminen ja anonyymin sähköpostitilin salasanasuojaus.

Palvelut vaativat erittäin vähän tai ei lainkaan henkilötietoja, ja yleisesti ottaen ne ovat verrattain edullisia. Niissä on myös erilaisia toimintoja ja apuvälineitä, jotta voit räätälöidä ne omaan makuusi sopiviksi.

Olemme listanneet alle parhaita saatavilla olevia palveluita, joilla voit luoda nimettömiä ja tunnistamattomia sähköpostiosoitteita itsellesi.

1. Protonmail

Tämä on nettipohjainen palvelu, joka tarjoaa täysin salattua viestittelyä. ProtonMail varmistaa, että kukaan ei pääse käsiksi tietoihisi, ei edes itse palveluntarjoaja, joka ei myöskään kysy mitään henkilötietoja rekisteröinnin yhteydessä. Voit myös luoda itsestääntuhoutuvia viestejä ja päättää itse niiden käyttöajan.

Saat ilmaiseksi 500MB tallenustilan tilin, jolla voit lähettää jopa 150 viestiä päivittäin. Kun maksat neljä euroa kuukaudessa, saat käyttöösi lisäominaisuudet. Yksi syistä ProtonMailin korkeaan anonymiteettiin on sen yhdistäminen Tor-selaimeen. Ainoa varjopuoli? Protonmail pyytää puhelinnumeroa tilin luomisen yhteydessä.

2. Mailfence

Mailfence tarjoaa loistavia turvallisuustoimintoja, joilla voit pitää sähköpostiviestisi salassa kolmansilta osapuolilta ja jopa yhtiöltä itseltään. Mailfence takaa, ettet saa roskapostia eikä sinua seurata, eikä edes viranomaisilla ole pääsyä viesteihin.

Mailfence toimii sähköisesti allekirjoitetuilla sähköpostiviesteillä, joiden ansiosta vastaanottaja voi varmistua siitä, että viesti on todellakin sinulta. Lisäksi Mailfence tarjoaa OpenPGP-avaintoiminnon, jonka avulla voit luoda, tuoda, julkaista ja hallinnoida avaimia.

3. Secure Mail

Tämä palvelu salaa postilaatikkosi 4096-bittisellä avaimella ja SSL-salauksella. Näin viestejäsi ei pääse lukemaan sinun lisäksesi kukaan muu. Palvelu ei myöskään tallenna IP-osoitettasi, minkä ansiosta mikään tunnistettavissa oleva tieto ei säily heillä eikä sitä voi jakaa viranomaisille tai mainostajille.

Tämän lisäksi luodessasi Secure Mail -tilin sinun ei tarvitse jakaa mitään henkilötietoja, kuten puhelinnumeroa.

4. Guerrilla Mail

Tämä loistava salattu sähköpostipalveluntarjoaja auttaa sinua lähettämään määräaikaisia sähköpostiviestejä. Käyttäjä saa satunnaisen sähköpostiosoitteen, jonka avulla viestejä voi lähettää ja vastaanottaa. Sähköpostiosoitteen voi antaa kenelle tahansa henkilölle tai palvelulle, johon ei varsinaisesti luota, ja saapuneet viestit voi tarkistaa Guerrilla Mailissa ja hyväksyä tai poistaa ne.

Guerrilla Mailin eräs parhaista toiminnoista on sen ajoitetut viestit. Jokainen viesti säilytetään tunnin ajan, ja sen jälkeen ne tuhotaan. Näin henkilökohtainen postilaatikko pysyy siistinä ei-toivotuista sähköposteista ja roskapostista, ja lisäksi sen avulla arkaluontoisia viestejä voi tarvittaessa pitää silmällä. Guerrilla Mail yhdistyy Tor-selaimeen, mikä takaa näkymättömyyden verkossa.

5. Trashmail.com

Jos haluat sekä hallita viestejäsi paremmin että väliaikaisen postilaatikon, voi TrashMail.com olla sinulle omiaan. Voit luoda uuden sähköpostin valitsemalla useista eri verkkotunnuksista, minkä jälkeen Trahsmail.com lähettää siihen tulevat viestit tavalliseen sähköpostiosoitteeseesi. Voit itse valita, kuinka kauan tämä kestää.

Voit luoda niin monta sähköpostiosoitetta kuin vain haluat. Ja jos haluat rajoittamattoman viestien välityksen, tarvitsee sinun maksaa vain suhteellisen pieni summa vuodessa.

6. NordVPN

NordVPN on maailmanlaajuinen VPN-palvelu, joka takaa turvallisen internetyhteyden netissä surffailtaessa. NordVPN:lla on aina upeita tarjouksia nettisivuillaan jopa 70% alennuksilla. NordVPN takaa mainoksettoman selailukokemuksen ja suojelee sinua haittasivustoilta.

Kuinka voin vastaanottaa anonyymin sähköpostiviestin?

Tämä riippuu käyttämästäsi palvelusta. Jos sinulla on tilapäinen anonyymi sähköpostipalvelu, kuten esimerkiksi Guerrilla Mail, saat sähköpostit kyseiseen kertakäyttöiseen sähköpostiin. Voit tarkistaa viestit ja joko hyväksyä tai poistaa ne, ja tunnin kuluttua viestit tuhotaan. Jotkin palveluista lähettävät vastaukset ja saapuvat viestit tavalliseen sähköpostiisi.

Jos haluat vain vastaanottaa viestejä etkä lähettää niitä ollenkaan, Trashmail on yksi parhaista saatavilla olevista palveluista. Trashmail tarjoaa vain saapuneiden viestien kansion ja pääset valitsemaan 25 eri kertakäyttöisen sähköpostin ja 16 eri verkkotunnuksen väliltä. Koska Trashmail suodattaa roskapostin, varmistaa se vain oleellisten viestien saapumisen väliaikaiseen anonyymiin postilaatikkoon. Voit itse päättää, kuinka kauan haluat tilisi säilyvän, ja tämän aikarajan jälkeen se poistetaan kokonaan automaattisesti.

Lähetä anonyymi sähköposti liitteellä

Useat palvelut sallivat liitteiden lähettämisen anonyymissa sähköpostissa, esimerkiksi Guerrilla Mail. Näin voit liittää tiedoston tai kuvan viestiisi, kunhan se on enintään 15MB kokoinen.

Kuinka säilyttää anonymiteetti anonyymeja sähköposteja lähettäessä

Olemme puhuneet tästä aiemminkin, mutta anonyymin sähköpostipalveluntarjoajan käyttämisen lisäksi kannattaa asentaa myös luotettava VPN (esim. NordVPN) tai Tor-selain. Näin IP-osoitteesi pysyy salassa ja henkilötietosi ovat turvassa sähköpostia lähettäessä tai nettiä selaillessa.

VPN salaa yhteytesi ja ohjaa kaiken liikenteen välittäjäpalvelimen kautta. Näin IP-osoitteesi ja sijaintisi salataan ja verkkotapahtumasi säilyvät yksityisinä. Tätä voi ajatella turvallisena tunnelina laitteen ja VPN-palvelimen välillä.

Tor tekee saman ohjaamalla yhteytesi verkkosolmujen kautta, jotta henkilötietosi ja sijaintisi pysyvät salassa.

Haluatko lukea lisää VPN:n eduista kun haluat pysyä anonyymina netissä? Lue artikkelimme VPN:sta täältä.

Lähetä tekstiviesti
Lue lisää tekstiviesteistä