Anonyymi VPN - Kannattaako se?

Jäljitystä ja hakkerointia? Ei VPN:n vahtivuorolla! Lue kaikki vahvojen VPN:en eduista ja parhaista tavoista hyödyntää niitä.

Anonyymi VPN - Kannattaako se? 8 VPN:n käyttötarkoitusta

Mikä on VPN?

Lyhenne VPN tulee sanoista Virtual Private Network, virtuaalinen erillisverkko. VPN-tarjoajia on useita, mutta niille kaikille yhteistä on niiden omistautuneisuus yksityisyyden ja anonymiteetin takaamiseen netissä.

Hyvä VPN luo suojatun nettiyhteyden julkisia yhteyksiä käytettäessä. Se salaa liikkeesi maailmanlaajuisessa verkossa ja naamioi henkilöllisyytesi netissä. Tämä estää kolmansia osapuolia jäljittämästä tekemisiäsi ja varastamasta tietojasi.

Miksi VPN:a kannattaa käyttää

Maailmanlaajuinen verkko ja salaamattomat nettiyhteydet ovat todellinen kultasuoni hakkereille ja yhtiöille, jotka haluavat käyttää muiden tietoja omaksi hyödykseen. Jos surffailet ja selailet suojaamattomilla laitteilla, voivat nämä kolmannet osapuolet helposti päästä käsiksi tietoihisi. Joka kerta paljastaessasi yksityisiä tietojasi tai selailutottumuksiasi luot heille mahdollisuuden jäljittämiseen tai hyökkäämiseen.

Mieti kaikkia niitä kertoja kun luit sähköposteja tai tutkit pankkitiliäsi junaa odottaessasi tai kahvilla istuessasi. Mikäli et ollut kirjautuneena yksityiseen verkkoon, kaikki verkkotoimintasi oli helposti jäljitettävissä muiden samaa verkkoa käyttävien toimesta.

Tämä johtuu siitä, että tietojasi lähetettiin suojaamattomassa verkossa. Googlen tapaiset jättiyhtiöt vakoilevat näitä yhteyksiä, sillä niiden kautta he voivat tarkkailla selailutottumuksiasi ja myydä tietojasi mainostajille. Hakkerit voivat olla vielä rasittavampia. Jos he pääsevät tietoihisi käsiksi, voivat he saastuttaa järjestelmäsi haittaohjelmilla, varastaa tietojasi ja jopa lukita tietokoneesi ja tiedostosi.

Hyvä VPN estää tämän kaiken. Se yhdistää älypuhelimesi, tablettisi tai tietokoneesi johonkin internetin palvelimeen, jotta voit huoletta surffailla kyseisen koneen internetyhteyttä hyödyntäen. Kaikki netti-istuntojen aikana siirretyt tiedot näyttävät tulevän tältä kyseiseltä palvelimelta, ja näin sijaintisi ja IP-osoitteesi pysyvät salassa.

Ei ole väliä lähetätkö sähköpostia, shoppailetko netissä, maksatko laskuja vai lataatko sisältöä: hyvä VPN pitää henkilöllisyytesi netissä yksityisenä ja turvallisena.

Mitä VPN tekee?

Kuten jo kerroimme, VPN naamioi IP-osoitteesi ja näin tekee verkkotoiminnastasi jäljittämätöntä. Se myös luo salattuja yhteyksiä taaten vielä korkeamman anonymiteetin netissä. Näin voit huoletta lähettää ja vastaanottaa tietoja ilman, että kukaan voi jäljittää niitä.

Seuraavat toiminnot kannattaa ottaa huomioon VPN:a harkitessa:

  • VPN:ssa tulee olla vahva salausprotokolla. Tämä estää jälkien jäämisen selaushistoriaan tai evästeisiin. On erityisen tärkeää, että evästeet on salattu, sillä tämä estää kolmansia osapuolia saamasta pääsyä arkaluontoisiin tietoihin, joita nettisivuille jätät. Tämän lisäksi suurin osa VPN:sta ei pidä kirjaa toiminnoistasi, mikä tarkoittaa, että myös käyttötapasi pysyvät myös salassa.
  • Hyvässä VPN:ssa on myös tappokytkin. Tappokytkimen tarvitsee mikäli VPN-yhteyttä häiritään yhtäkkiä ja tiedot tulevat väliaikaisesti muiden saataville. Tämä voisi käydä kohtalokkaaksi. Tappokytkin katkaisee istunnon ja näin pienentää tietojen vaarantumisen mahdollisuutta.
  • Hyvä VPN tarkastaa kaikki, jotka yrittävät kirjautua siihen. VPN käyttää useita erilaisia varmennusmenetelmiä estääkseen kolmansia osapuolia keplottelemasta tietään turvalliseen nettiyhteyteesi. Yksi näistä menetelmistä on vahvistuskoodin lähettäminen älypuhelimeen salasanan syöttämisen jälkeen.

Hyvän VPN:n edut:

  • Verkkotoimintojen piilottaminen: tarkka sijaintisi pysyy salassa, sillä olet yhdistyneenä toiselle palvelimelle. Näin voit selata nettiä anonyymisti, sillä kaikki verkkoliikenne kulkee VPN-yhteyden kautta. Tämä myös estää selaushistoriasi tutkimisen, keräämisen tai toisille osapuolille myymisen.
  • Maarajoitettujen sisältöjen katsominen: tiettyihin sisältöihin pääsee usein ainoastaan vain tietyistä maista. Esimerkiksi matkustaessa ei välttämättä aina pääse käsiksi samoihin sisältöihin, joihin kotimaassa pääsisi, ja päinvastoin. Tämä johtuu siitä, että perusyhteydet käyttävät paikallisia palvelimia määrittääkseen sijainnin. VPN:n GPS-spoofingia hyödyntämällä voit vaihtaa palvelimen toiseen maahan. Näin sijaintisi muuttuu ja saat pääsyn sisältöihin ympäri maailmaa: esimerkiksi paikalliseen suoratoistopalveluun jota käytät kotona, mutta jota et voi käyttää matkoilla.
  • Tiedostojen lataaminen: emme varsinaisesti kannusta tekemään tätä, mutta monet käyttävät VPN-yhteyksiä ladatakseen tiedostoja uTorrentilla. VPN suojaa sinua hyökkäyksiltä tiedostoja ladatessasi ja varmistaa, että kukaan ei puutu latauksiisi. Se voi myös nopeuttaa lataamista, sillä internet-palveluntarjoajat yleensä hidastavat uTorrentia.
  • Kotiverkkoon yhdistäminen matkustaessa: voit asentaa oman VPN:n yhdistääksesi kotiverkkoosi matkustaessa. Näin voit käyttää paikallisia tiedostoja ja pelata pelejä netissä kuin olisit lähiverkon ulottuvilla.
  • Yritysverkkoon yhdistäminen matkustaessa: voit myös hyödyntää VPN:a yhdistääksesi yritysverkkoon ollessasi tien päällä. Myös tämä lisää turvallisuutta, sillä paikalliset verkkolähteet eivät ole suoraan yhteydessä internetiin. Ja koska VPN-palvelut yhdistyvät yksityisiin palvelimiin, vähentää tämä tietovuodon riskiä.

Kuinka VPN toimii?

Yhdistäessäsi älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen VPN:in, toimii laitteesi ikään kuin se olisi yhdistettynä VPN:n kanssa samaan verkkoon. Tämä tarkoittaa, että kaikki verkkoliikenne lähetetään eteenpäin turvallisella yhteydellä VPN:lle.

Koska VPN piilottaa IP-osoitteesi, internet-palveluntarjoajasi ja muut kolmannet osapuolet eivät näe, millä verkkosivustoilla vierailet, ja mitä tietoja lähetät ja vastaanotat netissä. Hakuhistoriasi pysyy salassa, sillä kaikki toimintosi yhdistetään VPN-palvelimen IP-osoitteeseen, eivät sinun IP-osoitteeseesi.

Eli kun selaat nettiä VPN:in yhdistettynä, luo VPN tietotunnelin paikallisverkkosi ja jossain toisaalla sijaitsevan poistumissolmun välille. Näin vaikuttaa siltä, että olisit jossain muualla. VPN käyttää myös salausta sekoittaakseen tietojasi niiden liikkuessa langattomassa verkossa, mikä tekee tiedoistasi mahdottomia lukea ja hyödyttömiä niille, jotka pääsevät niihin käsiksi.

Kuinka VPN:a käytetään?

Jokainen matka alkaa hyvällä tutkimustyöllä. Koska kaikki VPN-palvelut tulevat eri sovellusten muodoissa, kannattaa tutkia huolellisesti, mikä palvelu sopii omiin tarpeisiisi parhaiten. Valittuasi itsellesi sopivan VPN-palvelun voit aloittaa rekisteröitymisprosessin.

Useimmiten rekisteröitymiseen tarvitaan sähköpostiosoite. Vaikka useimmat VPN:t takaavat, ettei sähköpostiosoitettasi jaeta kolmansille osapuolille, kannattaa aina luoda uusi tili lisäsuojan vuoksi.

Avattuasi sovelluksen näet todennäköisesti napin, jota painamalla voit käynnistää VPN:n. Näin löydät automaattisesti parhaan saatavilla olevan palvelimen. Itseäsi lähin palvelin tai VPN:n valitsema palvelin on yleensä nopein. Voit myös painaa haluamaasi maaneulaa tai tutkia palvelinlistaa ja valita itse palvelimen, johon haluat yhdistyä.

Tappokytkin kannattaa aktivoida heti, kun pääsee käsiksi asetuksiin. Toiminto torjuu kaiken verkkotoiminnan ja liikenteen mikäli VPN-yhteyttä häiritään. Joskus voi saada vaihtoehdon valita VPN-käytäntö. Tässä tapauksessa OpenVPN on aina paras ja ajantasaisin vaihtoehto.

VPN-palvelut tarjoavat vielä edistyneempiäkin toimintoja, esimerkiksi mainosten poiston ja suojan haittaohjelmilta. NordVPN:n kaltainen VPN on loistava valinta, mikäli tällaiset toiminnot ovat itselle tärkeitä.

Vinkki: muista aina käynnistää VPN välittömästi nettiin yhdistyessäsi. Vain VPN:n käynnissä ollessa voit surffailla netissä huoletta, sillä VPN suojelee tietojasi!

Paras anonyymi VPN

Mielestämme yksi parhaista VPN-palveluista on NordVPN. Se ei käytä vain maailman turvallisinta ja varminta salausta, vaan sillä on myös tiukka linjaus tietojen kirjaamista vastaan. Tämä tarkoittaa, että verkkotoimintojasi ja selaustapojasi ei jäljitetä tai kirjata käyttäjäprofiiliin.

Tämän lisäksi NordVPN:n mukana tulee automaattisesti tappokytkin, ja voit itse hallita, mitkä sovellukset estetään yhteyden häiriintyessä. Ja vaikka NordVPN on yksi turvallisimmista saatavilla olevista palveluista, turvallisuus ei käy nopeuden kustannuksella. Se löytää automaattisesti nopeimmat palvelimet ja yhdistää niihin.

Vuototurva on myös yksi NordVPN:n tärkeistä toiminnosita. Sillä on yksi parhaista saatavilla olevista vuototurvatoiminnoista, joten tietosi ovat aina turvassa VPN-yhteyden salausten seinien takana. Ei-toivotuista mainoksistakaan ei tarvitse huolehtia. Huippulaadukkaan mainostenestäjän ansiosta olet täysin turvassa jäljittäjiltä, tietojen kalastelulta ja nettiprofiloinnilta.

Kokeile siis NordVPN:a! Saat hyvin vastinetta rahoillesi ja jopa 70% alennuksen tarjouksia.

Chromen VPN-laajennus

Useimmilla VPN-tarjoajilla on myös VPN-laajennus Chromelle. Tämä laajennus eroaa jonkin verran tavallisesta tietokoneen VPN:sta, sillä se toimii nimenomaan selaimen laajennusosana.

Pohtiessasi laajennuksen käyttöönottoa, kannattaa ensin miettiä, mitä siltä kaipaa. Jos tarvitset vain perussuojan, voi ilmainen VPN Chromelle sopia sinulle täydellisesti. Jos kuitenkin kaipaat enemmän toimintoja tai suoratoistotukea, kannattaa harkita premium-laajennusta.

Vahvan Chromen VPN-laajennuksen etuja ovat käytettävyys ja teho. Pääset esimerkiksi välillä hallitsemaan työpöytäsovellusta suoraan Chromessa. Muut tarjoavat selainlaajennuksia, joista voi olla hyötyä jos käytät laitetta, joka ei salli VPN:n asentamista.

Listamme parhaimpana on NordVPN sen nopeuden, tehokkuuden ja erinomaisen käyttäjäystävällisyyden vuoksi. Se on täydellinen laajennus, ei vain välikäsi, ja se varmistaa täyden suojan netissä. Muita Chromen huippulaajennuksia ovat ExpressVPN, Windscribe ja Private Internet Access.

Lähetä tekstiviesti
Lue lisää tekstiviesteistä