Turvallisimmat sähköpostipalvelut yksityisyytesi suojaamiseksi

Sähköpostiviestit ovat valtava turvallisuusriski. Lue 4:stä tavasta riskin poistamiseen ja lähetä postia turvallisesti. Vinkki #4 on tärkeä!

3 turvallisinta yksityisyytesi takaavaa sähköpostia

Sähköpostiturvallisuus ja tietojen salaus eivät ole vain tyhjää hehkutusta tai turvallisuuspalveluyrityksien myyntikikka. Viestien ja liitteiden salaaminen on elintärkeää kun haluat suojata itsesi hakkereilta, jotka yrittävät päästä kiinni tietoihisi.

Riippumatta siitä käytätkö Gmailia vai Outlookia on sähköpostin lähettäminen valtava turvallisuusriski, joka tulee poistaa. Kuinka? Valitsemalla aina turvallinen sähköpostipalvelu valtavirtasähköpostipalveluiden sijasta.

Mikä on turvallinen sähköposti?

Viimeisten muutaman vuoden aikana sähköpostista on tullut merkittävä turvallisuusriski hallituksille, yrityksille ja yksityishenkilöille. Turvallisten sähköpostipalveluiden suosio on kasvanut merkittävästi. Mikä siis tekee turvallisesta sähköpostista erilaisen tavalliseen sähköpostiin verrattuna?

Ovatko Gmail ja Outlook mielestäsi turvallisia? Mieti vielä. Useimmat suurista sähköpostipalveluista, esimerkiksi Gmail, pitävät itseään luotettavina ja turvallisina, mutta eivät todellisuudessa sitä ole. Oikeasti turvallinen sähköpostipalvelu salaa tietosi, mikä tekee sähköpostikeskusteluiden lukemisen mahdottomaksi sekä palvelulle itselleen että kolmansille osapuolille.

Turvalliset sähköpostipalvelut pohjautuvat avoimeen lähdekoodiin, minkä ansiosta muut turvallisuuspalveluiden tarjoajat voivat tarkastaa niiden ohjelmistot. Nämä palveluntarjoajat eivät profiloi sinua, kirjaa ylös metatietojasi tai myy tietojasi kolmansille osapuolille.

Valtavirtasähköpostipalvelut kuten Gmail tai Outlook jäävät kauas näistä tavoitteista. Vaikka Gmail salaa yhteyden tietokoneesi ja palvelimen välillä, ei se salaa tietojasi itse kohteessa. Näin ollen kaikki viestisi päätyvät Googlen palvelimille ja ovat siellä saatavilla kaikille, jotka onnistuneesti hyökkäävät tietoihin.

Tämä täydellisen salaamisen puute ei ole epämieluisa vain pahantahtoisia kolmansia osapuolia torjuessa, vaan se tarkoittaa myös että Google pääsee sähköposteihisi. Tämä pääsy taas tarkoittaa, että Google kopioi viestejä mainostamiseen.

Täysi salaus on avainasemassa

Turvalliset sähköpostipalvelut piilottavat sähköpostiviestien sisällön suojatakseen siinä olevia mahdollisesti arkaluontoisia tietoja. Palvelut varmistavat, että viesteistä löytyvän tiedon voi lukea vain niiden vastaanottaja.

Kuinka avaimella toimiva täysi salaus toimii?

Sähköpostisi muunnetaan salatuksi koodiksi, jonka avaamiseen tarvitaan avain. Tämä varmennukseen tarvittava avain takaa, että vain viestin vastaanottaja pääsee käsiksi viestin sisältöön. Yksikään väliin tuleva hakkeri ei voi tehdä mitään viestillä, eikä yhdestäkään arvokkaasta liitteestä ole hänelle hyötyä.

Salatun sähköpostin edut

Sähköposti on erityisen alttiina turvallisuusongelmille, sillä viestit lähetään useiden (julkisten) verkkojen kautta, eivätkä ne ole aina niin turvallisia kuin voisi toivoa. Salatut sähköpostit auttavat suojelemaan arkaluontoisia tietoja, esimerkiksi henkilötunnusta, kirjautumistietoja ja pankkitilin tietoja.

Salaus auttaa myös verkkopohjaisia sähköpostipalveluita kuten Gmailia parantamaan niiden verkkoturvallisuutta torjumalla hakkereita, jotka pyrkivät soluttautumaan niiden järjestelmiin sähköpostitilien kautta. Hakkerit käyttävät usein ei-suojattuja verkkoja napatakseen kokonaisen sähköpostilaatikon, mikä voisi johtaa merkittäviin ongelmiin. Nämä uhat haluaa varmasti pitää loitolla, ja turvallisen sähköpostipalvelun käyttäminen on ratkaisu tähän.

Kuinka turvata sähköpostitili?

Viestien salaus on ensisijaista kun haluaa turvallisesti lähettää ja vastaanottaa sähköposteja. Salatun sähköpostipalvelun käyttäminen auttaa pitämään tietosi turvassa, mutta voit ryhtyä myös muihin turvallisuustoimiin varmistaaksesi selustasi.

  1. Vahvat salasanat ovat tärkein puolustuskeino. Varmista aina että käytät salasanoissa eri kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Yhdistä isoja ja pieniä kirjaimia välttääksesi tunnistettavat sanat ja pysyäksesi turvassa. Käytä aina ainutlaatuista salasanaa.
  2. Toinen vaihe on turvakysymysten hyödyntäminen. Jos salasanasi on uhattuna, saat turvakysymyksistä lisäsuojaa. Pidä vain huoli että vastaukset kysymyksiin ovat vääriä tai vaikeasti selvitettävissä.
  3. Secure Socket Layers -salaus (SSL) luo turvallisen yhteyden verkkopalvelimen ja selaimen välille. Voit nopeasti tarkistaa, onko yhteys turvallinen tarkistamalla verkkosivuston osoitteen. Jos osoite alkaa kirjaimilla HTTPS kirjainten HTTP sijaan, liikut turvallisella sivulla joka käyttää SSL-salausta.
  4. Käytä kaksivaiheista tunnistautumista aina kun mahdollista. Paras tapa sähköpostitilin suojaamiseen on kaksivaiheinen tunnistautuminen. Mieluiten jollain sovelluksella, esimerkiksi Google Authenticatorilla. Tekstiviesteihin perustuvan kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttäminen ei ole yhtä varmaa, sillä puhelinnumerosi voidaan kaapata.

Kuinka salata sähköposti?

Jotkut turvalliset sähköpostipalvelut hyödyntävät esimerkiksi PGP:n (Pretty Good Privacy) kaltaisia apuvälineitä. Tämä väline antaa sinun lukita viestiesi sisällön ja luo turvallisen avaimen viestin vastaanottajalle. Näin vastaanottaja on ainoa, joka voi avata ja lukea viestisi. Jos ei-toivotut osapuolet, joilla ei tätä avainta ole, kaappaavat viestit, eivät he voi lukea sen sisältöä.

PGP sekoittaa sähköpostin sisällön niin, että siitä tulee arvoitus jonka voivat ratkaista vain sinä ja avainta käyttävä vastaanottaja. Viestin purkaminen ilman avainta on mahdotonta.

Jokaisella henkilöllä on digitaalisena koodina julkinen ja yksityinen avain. Julkista avainta säilytetään avainpalvelimella, ja siihen pääsee kuka tahansa joka haluaa salata ja lähettää sähköpostin. Yksityinen avain säilytetään turvassa viestin vastaanottajan tietokoneella, ja vain tietokoneen omistaja voi päästä siihen käsiksi.

Turvallisimmat sähköpostin tarjoajat

Turvalliset sähköpostipalvelut ovat paras vaihtoehto kun haluaa pitää sähköpostikeskustelut jäljittämättöminä. Suurin osa näistä palveluista on täysin salattu ja niiden toimintoihin kuuluvat automaattinen sähköpostien poistaminen, IP-osoitteiden estäminen ja salasanojen suojaaminen.

Mitä tietoturvaan tulee, on aina paras vaihtoehto valita tunnustettu ja turvallinen, salattu palveluntarjoaja. Kaksi parhaista tarjolla olevista palveluista ovat Protonmail ja Tutanota. Molempia käyttämällä on turvallisuutesi taattu.

Protonmail ja Tutanota ovat ansioituneet täydellisessä salauksessa ja ne molemmat pitävät sinut turvassa myös viestitellessäsi muihin sähköposteihin. Palvelut käyttävät myös nollatietopohjaa, mikä tarkoittaa että edes palveluntarjoajat itse eivät voi lukea viestejäsi.

  • ProtonMail: yksi suosituimmista salatuista palveluntarjoajista, ja siihen on syytä. ProtonMail salaa tiedot palvelimille Sveitsissä, missä on maailman tiukimmat yksityisyydensuojaa koskevat lait. ProtonMail pohjautuu avoimen lähdekoodin teknologiaan, mikä on avainasemassa mahdollisimman korkean suojauksen saavuttamisessa, sillä tällaisia ohjelmistoja voivat tarkastella kaikki maailman turvallisuusasiantuntijat. Yksi syy ProtonMailin korkeaan anonymiteettiin on se, että se tukee Tor-selainta. ProtonMail ei säilytä IP-osoitteita, ja se hyödyntää PGP:a tarjotakseen täydellisen suojan. Palvelu ei pyydä henkilötietoja rekisteröinnin yhteydessä, ja siitä saa ilmaisen tilin, jolle mahtuu kuukausittain 500MB tietoa.
  • Tutanota: toinen erittäin suositeltu turvallinen sähköpostitarjoaja. Palvelun toimintojen kirjo on laaja, ja palveluntarjoaja tarkastaa sen tasaisin väliajoin varmistaakseen, että käyttäjät voivat luottaa sen tuomaan suojaan. Tutanotan palvelimet sijaitsevat Saksassa, ja niiden palvelut pohjautuvat useisiin avoimiin lähdekoodeihin. Tutanota tarjoaa saman huipputasoisen täydellisen salauksen kuin ProtonMail, mutta vie sen vielä pidemmälle salaamalla useamman sähköpostin toiminnon, esimerkiksi kalenterin ja osoitekirjan. Siinä on myös nollatiedon tekstihaku, mikä tarkoittaa että kukaan Tutanotalla ei näe, mitä sähköposteistasi etsit.

Kaipaatko lisää vaihtoehtoja? Lue artikkelimme anonyymeista sähköpostipalveluista.

Kuinka lähettää sähköpostia turvallisesti Gmaililla?

Täysi salaus on elintärkeää missä tahansa sähköpostijärjestelmässä. Turvallinen palveluntarjoaja salaa palvelimen tiedot, mikä tekee kolmansien osapuolten pääsyn viesteihin mahdottomaksi. Tiesitkö, että voit lähettää myös tekstiviestejä turvallisesti Gmaililla?

Haluatko salata sähköpostin PGP:lla Gmailissa? Käytä Chromen FlowCrypt-laajennusta salataksesi kaikki sähköpostit ja liitteet Gmailissa. Tämä Chromen laajennus toimii moitteettomasti, ja se nivoutuu saumattomasti yhteen Gmail-tilisi kanssa hyödyntämällä OpenPGP:a.

FlowCrypt on helppokäyttöinen ja sen asentaminen käy muutamalla klikkauksella. Se lisää Gmailiin 'Secure Compose' -napin, josta voit lähettää ja vastaanottaa yksityisiä PGP-salattuja sähköposteja ja liitteitä milloin vain haluat. Tämän lisäksi sen avulla voit sähköisesti allekirjoittaa viestisi, jotta vastaanottaja voi varmistua siitä, että viesti todella on sinulta.

Kuinka lähettää sähköpostia turvallisesti Outlookilla?

Olemme koonneet yhteen kolme parasta tapaa lähettää salattuja sähköposteja Outlookilla:

  • Gpg4o: tämä Outlookin lisäosa soveltaa OpenPGP-standardeja GnuPG:n kautta. Se sulautuu saumattomasti vuosien 2010-2016 Outlookiin, ja sen täysi salaus takaa yksityisyyden kaikelle viestinvaihdolle. Lisäosan käyttöönotto on helppoa, se on erittäin käytännöllinen ja siinä on kaikki tuoreimmat toiminnot parhaan mahdollisen turvallisuuden takaamiseksi. Gpg4o:sta on ilmaisversio, jota ei käytetä kaupallisiin tarkoituksiin. Tuki on saatavilla vain pro-käyttäjille.
  • GpG4win: tämä Windowsille saatavilla oleva ratkaisu ei tuo mukanaan vain sähköpostien salausta, vaan laajan apuvälinevalikoiman. Voit esimerkiksi käyttää sitä tiedostojen salaamiseen suoraan tiedostonhallinnassa. Kaikki apuvälineet ovat ilmaisia. Apua ja tukea saa yhteisön kautta. GpG4win käyttää GnuPG:n julkisten avainten salaustekniikkaa tiedon salaamiseen ja sähköisiin allekirjoituksiin.
  • p≡p: Pretty Easy Privacy on Open PGP -standardien järjestelmäriippumaton sovellutus. p≡p luo automaattisen salauksen, mikä tekee siitä loppukäyttäjälle kätevän apuvälineen. Sähköpostien salaus on saatavilla Microsoft Outlookille Windowsilla ja Android-puhelimilla. Sen käyttäminen Android-sovelluksella on ilmaista. Outlookin lisäosana se maksaa 25 dollaria. Apua ja tukea saa sähköpostitse.
Lähetä tekstiviesti
Lue lisää tekstiviesteistä