Kuinka säilyttää anonymiteetti netissä? Perusteellinen ohje

Anonyymin surffailun ansiosta voit selailla nettiä vapaasti hakkereista välittämättä. Lue lisää anonymiteetista netissä sekä VPN:n käytöstä!

Anonymiteetin säilyttäminen verkossa: Miten ja miksi?

Miksi netissä kannattaa vaalia anonymiteettia?

Ajatteletko, ettei sinulla ole internetissä mitään salattavaa? Mietipä vielä. Nettitoimintosi kaupallistamaan pyrkivien jättiyrityksien lisäksi olet alttiina myös hakkereille, jotka yrittävät varastaa arkaluontoisia tietoja sinusta. Internetissä täysin suojatta liikkuminen voi johtaa isoihin ongelmiin. On aika tutustua yksityisyyteen internetissä!

Netissä seikkaillessa voi helposti luulla olevansa täysin anonyymi, mutta todellisuudessa sitä ei ole. Vaikka et jakaisikaan henkilökohtaisia tietoja, ei yksityisyyttäsi voi internetissä pitää itsestäänselvyytenä. Miksi ei? Koska kaikki tekemisesi netissä yhdistetään laitteeseesi ja IP-osoitteeseesi.

IP-osoitetta voi verrata kotiosoitteeseen. Se on ainutlaatuinen numero, joka on liitetty internetyhteyteesi. Kaikki tekemisesi netissä voidaan yhdistää tähän osoitteeseen. Minkä tapahtumista ei kannata erityisemmin toivoa.

Verkon rahasampo

Saatat ehkä ajatella, että sinulla ei ole mitään salattavaa internetissä liikkuessasi. Et kuitenkaan tee mitään laitonta tai pahantahtoista. Suurin osa ihmisistä on harvemmin tietoinen siitä, miten tärkeää jäljittämättömänä pysyminen internetissä on. Tämän takia ei tule pohtineeksi internetin turvallisuutta tai sitä, että jättiyritykset hyödyntävät ihmisten henkilötietoja tienatakseen valtavasti rahaa.

Yksityisyys netissä ei ole tärkeää vain tutkiville journalisteille, jotka haluavat päästä sorrettujen maiden torjumille nettisivuille. Tai aktivisteille ja väärinkäytösten paljastajille, jotka haluavat tuoda ilmi korruptiota tai skandaaleja. Se on tärkeää myös sinulle.

Oletko koskaan miettinyt, miksi Facebook-mainokset tai Googlen hakutulokset sopivat sinulle niin täydellisesti? Tämä johtuu siitä, että internet-palveluntarjoajat ja Googlen kaltaiset teknologiayritykset tarkkailevat selailutottumuksiasi ja myyvät näitä tietoja mainostajille. Ne keräävät tietojasi netissä ja myyvät niitä toisille yrityksille, jotka puolestaan pommittavat sinua rasittavilla mainoksilla.

Saattaisit yllättyä siitä, kuinka paljon nämä yritykset sinusta tietävät. Niille olet valtava myytävän tiedon tietokanta. Kaikista teoistasi internetissä tienataan rahaa.

Haluatko todella olla Facebookin netin kautta toimiva rahasampo?

Hakkereiden paratiisi

Eikä tässä ole vielä edes kaikki. Nykyään tuppaamme unohtamaan, kuinka paljon tietoja internetissä jaamme. Mutta meidän tulisi ymmärtää elävämme maailmassa, jossa ei tule melkein lainkaan toimeen ilman internetiä. Roikumme verkossa jatkuvasti ja syötämme sinne henkilökohtaisia tietoja, esimerkiksi luottokorttinumeroita, pankkitilijen tietoja, työsähköposteja ja verotietoja.

Tässä kaikessa piilee ongelma. Internetiin yhdistäessäsi tietojasi liikutellaan suojaamattomassa verkossa. Tämän takia hakkerit voivat helposti päästä niihin käsiksi. Jos nämä hakkerit saavat tietojasi haltuunsa, voivat he vaihtaa salasanojasi, poistaa tärkeitä tiedostoja ja väärentää verkkotilejä nimissäsi. He voivat myös saastuttaa järjestelmäsi vakoilu- tai haittaohjelmilla, joilla he voivat jatkuvasti varastaa tietojasi tai jopa lukita tietokoneesi ja sen tärkeimmät tiedostot.

Kuvittele, että olet ahkera yrittäjä. Alankomaissa tehdyt tutkimukset osoittavat, että yksi kahdeksasta yrittäjästä kohtaa jossain vaiheessa verkkorikoksen: myös ne, jotka kuvittelevat olevansa täysin suojattuna. Esimerkiksi eräs valokuvaaja, joka käytti tietoturvaohjelmistoa, mutta tuli silti hakkeroiduksi. Hän menetti kaikki valokuvansa ja näin ollen koko käyttöpääomansa.

Lyhyesti sanottuna: jos et ryhdy huipputason suojaustoimiin, voivat hakkerit päästä käsiksi tietoihisi. Ja mahdollisuuden tullessa he varmasti niihin pyrkivätkin.

Kuinka säilyttää anonymiteetti verkossa

Anonymiteetin säilyttämiseen verkossa on useita eri tapoja. Voit kokeilla käyttää lempinimiä, tunnistamatonta sähköpostiosoitetta, salanimiä, tai voit keksiä liudan erilaisia käyttäjänimiä. Ja tietysti vaihtaa niitä viikoittain.

Mutta kaikki nämä ovelat kikat kalpenevat huipputason ratkaisujen – anonyymin selaimen ja VPN:n (virtuaalinen erillisverkko) käyttämisen – rinnalla.

VPN turvaa internetyhteytesi ja auttaa sinua pysymään näkymättömänä internetissä liikkuessasi. Näkyvyytesi verkossa piilotetaan heti VPN:n asentamisen jälkeen, eikä kukaan voi jäljittää verkkotoimintojasi tietokoneeseesi tai älypuhelimeesi. Yhtiöt eivät voi käyttää tietojasi omaksi hyödykseen, eivätkä hakkerit pääse tunkeutumaan tietoihisi, tuhoamaan tiedostoja, vaihtamaan salasanoja tai saastuttamaan laitteitasi haittaohjelmilla. Eikö kuulostakin hyvältä?

Kuinka VPN toimii?

VPN on kaikista tehokkain apuväline internetyhteyden suojaamiseen. Se piilottaa verkkokäyttäytymisesi ja takaa anonyymin selailun. VPN:a käyttäessäsi olet yhdistettynä internetiin VPN-palvelimen kautta. Tämä palvelin lähettää kaikki tietosi salatun tunnelin lävitse ja näin piilottaa IP-osoitteesi ja sijaintisi kaikilta. Tämä salattu tunneli varmistaa, ettei yksikään hakkeri pääse tietoihisi käsiksi.

Pääsy kaikkialle

Ovatko estetyt verkkosivut riesanasi kun haluat jättää sijaintisi jakamatta? Ei huolta, VPN vääristää sijaintisi, minkä ansiosta verkkosivut eivät voi jäljittää oikeaa IP-osoitettasi tai sijaintiasi. Pääset käsiksi kaikkiin internetin sisältöihin!

Tunnettujen uhkien torjuminen

Jotkin VPN-palvelut auttavat myös torjumaan nettiuhkia ja näin selailemaan internetiä turvallisesti. Ne torjuvat haittaohjelmia sisältäviä ja tietojen kalasteluun pyrkiviä nettisivuja. Ne myös estävät mainokset kaikilta sivuilta, mikä tekee internetin selailusta nopeampaa.

Katso sarjojasi rauhassa!

Myös hitaan puskuroinnin kaltaiset ongelmat voidaan korjata hyvällä VPN:lla, mikä voi olla hyödyllistä hitailla yhteyksillä pelattaessa tai YouTubea tai muita suoratoistopalveluita käyttäessä.

VPN:n kautta pääsee myös suoratoistopalveluihin, mikäli haluaa epätoivoisesti katsoa jonkun sarjan ilman Netflix-tiliä. Emme kuitenkaan kannusta tähän. Mutta on se hyvä tietää.

Kuinka tämä toimii? Ehkä nautit Netflix-sarjojen maratoonaamisesta, mutta olet huomannut lempiohjelmiesi puuttuvan maasi valikoimasta. Tällöin voit vaihtaa sijaintiasi suoratoisto-VPN:n avulla. Näin pääset katsomaan täysin toiselle mantereelle rajoitettuja Netflix-sarjoja mukavasti omalla sohvalla röhnöttäen.

Tämä toimii myös toiseen suuntaan. Mikäli olet ulkomailla etkä pääse käsiksi tiettyihin suoratoistopalveluihin, VPN:n avulla voit esittää olevasi oman kotisi mukavuuksissa ja näin käyttää näitä suoratoistopalveluita.

Suoja hakkereita vastaan

VPN:sta saa parhaan mahdollisen turvan suojatoimien säröilyä vastaan, sillä ainoastaan sen käyttäjällä on avain salatussa tunnelissa sijaitseviin tietoihin. Mikäli hakkeri jotenkin onnistuu silti pääsemään näihin tietoihin käsiksi, ei hän voi tehdä niillä juuri mitään. Hakkereiden tulee yhdistää useita tietolähteitä, jotta he voivat oikeasti käyttää niitä väärin. Ja VPN:n ansiosta tämä käy huomattavasti hankalammaksi.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että VPN:a käyttäessäsi tietoihisi ei voitaisi koskaan hyökätä. Vaikka VPN antaa suojan pahantahtoisia yhteyksiä ja nettisivuja vastaan, se ei voi suojata henkilön omalta huolimattomuudelta. Kannattaa edelleen olla varovainen, eli älä jaa salasanojasi tai lataa haittaohjelmistoja. Ihmiset ovat ja tulevat edelleen olemaan pääsyy siihen, että järjestelmiä hakkeroidaan.

Mitä VPN:a kannattaa käyttää? Tietysti NordVPN:a!

NordVPN on yksi suosituimmista VPN-toimijoista, ja siihen on monta hyvää syytä. Listasimme muutaman niistä alle!

  • Turva: NordVPN käyttää 256-bittistä AES-salausta, mikä on maailman turvallisin ja luotettavin salaus. Jos sen haluaa murtaa, tarvitsee sitä varten loputtoman määrän mahdollisia koodeja. Tietosi ovat täysin turvassa, kuten ovat tiettyjen NordVPN:a salaamiseen käyttävien viranomaisten huippusalaiset tiedotkin. Tämän lisäksi NordVPN luo avaimen aina kun kirjaudut palveluun, minkä ansiosta näyttää siltä kuin käyttäisit upouutta avainta joka kerta. Kaikki tiedot ja verkkotoiminnot edellisistä istunnoistasi tuhotaan täysin, ja aloitat joka kerta puhtaalta pöydältä.
  • Ei lokeja: vaikka VPN piilottaa verkkotoimintosi muulta maailmalta, näkee VPN-palveluntarjoaja ne tietysti itse. Tämä ei välttämättä ole ongelma, mutta jotkut palveluntarjoajat harrastavat tiedonkeruuta, eli pitävät kirjaa kaikista tiedoistasi, ja joskus jopa antavat kenen tahansa tiedoista maksavan käyttää niitä. Todelliseen näkymättömyyten netissä tarvitaan siis ehdottomasti VPN, joka ei missään tapauksessa säilytä tietoja. Esimerkiksi NordVPN. Se ei kerää tai tallenna tietoja käyttäjiensä toiminnoista.
  • Tappokytkin: tappokytkin takaa pomminvarman turvallisuuden. Tappokytkin on tietojesi ei-toivotulta altistumiselta suojaava viimeinen puolustuslinja. Se on itse asiassa yksi parhaista tavoista pysyä turvassa netissä, ja NordVPN on sattumoisin integroinut sen suoraan ohjelmistoonsa. Mitä tappokytkin tekee? Kun yhteytesi on vaarassa tai katkeaa, estää tappokytkin kaiken tietokoneestasi lähtevän liikenteen. Näin IP-osoitteesi tai DNS-pyynnöt eivät voi mitenkään levitä koneesi ulkopuolelle. Tappokytkin ei vaikuta yhteytesi laatuun, joten voit huoletta aktivoida sen pysyvästi. Parasta tässä? NordVPN antaa sinun itse hallita, mitkä sovellukset estetään yhteyden vaarantuessa. Tämä tarkoittaa, että VPN-yhteysvirheen sattuessa kaikki epäilyttävät sovellukset torjutaan, mutta voit silti jatkaa esimerkiksi pelaamista.
  • Nopeus: NordVPN:lla sinun ei tarvitse valita suojan ja nopeuden väliltä. Vaikka kaikki tietosi ovat turvassa innovatiivisen salausmuurin takana, on yhteytesi nopeus suoratoiston, selailun tai pelaamisen aikana edelleen huipputasoa. NordVPN:lla on Quick Connect -toiminto, joka tekee nettiin yhdistämisestä lastenleikkiä. Toiminto löytää automaattisesti nopeimmat palvelimet ja yhdistää niihin.
  • Vuototurva: Vuototurva on tietysti yksi VPN:n tärkeimpiä piirteitä. Jos VPN:ssa on ohjelmistovikoja tai ongelmia selaimen turvallisuudessa, ovat IP-osoitteesi, DNS-pyynnöt ja kaikki selailutietosi kaikkien hakkereiden saatavilla. NordVPN:lla on yksi parhaista vuototurvatoiminnoista, ja se estää kaikki ei-toivotut altistumiset.
  • Mainosten esto: Kyllä, NordVPN:lla on myös huippulaatuinen mainosten esto, joka torjuu kaikki harmaita hiuksia aiheuttavat mainokset ja ponnahdusikkunat, ja näin pysyt turvassa jäljittäjiltä, verkkourkinnalta ja nettiprofiloinnilta. Mainosten esto on nykypäivänä erittäin oleellinen toiminto, ja NordVPN:lla on yksi parhaista niistä sisäänrakennettuna suoraan sovellukseen. Se estää jopa ärsyttävät YouTube-mainokset, joiden takia joutuu odottamaan ikuisuuden sivujen latautumista.

Kokeile siis NordVPN:a! Saat hyvin vastinetta rahoillesi ja jopa 70% alennuksen tarjouksia.

Kuinka NordVPN:a käytetään?

NordVPN:n asennusprosessi on erittäin käyttäjäystävällinen. Sen mobiili- ja työpöytäsovellukset voi ladata nopeasti ja asentaminen on vallan yksinkertaista. Koko prosessi kestää vain kolmen vaiheen ajan, joten sen suorittamiseen menee todennäköisesti alle viisi minuuttia.

  1. Lataa VPN-sovellus: valitse haluamasi sopimus ja lataa itsellesi mieluisa sovellus. Jos lataat NordVPN:a puhelimellesi, siirry Google Playhyn tai App Storeen ja hae 'NordVPN'. Jos lataat sovellusta tietokoneellesi, siirry NordVPN:n lataussivulle ja paina 'Lataa'.
  2. Luo VPN-tili: valitse päävalikosta 'Rekisteröidy' luodaksesi uuden tilin. Älä unohda valita vahvaa salasanaa VPN-tilillesi.
  3. Yhdistä VPN-palvelimeen: rekisteröinnin jälkeen näet 'Quick Connect' -napin. Tämän toiminnon avulla löydät helposti parhaan saatavilla olevan palvelimen. Voit myös valita paikan kartalta tai selata listaa palvelimista ja valita itse palvelimen, johon haluat yhdistää.

Näin voit helposti vaihtaa paikkaa ja käyttää aina itsellesi parhaiten sopivia palvelimia. Älä unohda tallentaa lempipalvelimiasi!

Haluatko mukauttaa asetuksiasi jotta NordVPN toimii juuri omien mieltymystesi mukaan? Paina rattaan kuvaa, niin pääset helposti valitsemaan eri toimintoja.

Ensimmäinen neuvo: pidä tappokytkin aina päällä!

Toinen neuvo: ota tavaksi yhdistää VPN:in joka kerta kun käynnistät laitteesi!

Anonyymi VPN - pähkinänkuoressa!

Olemme toivottavasti vakuuttaneet sinut järkevän nettikäyttäytymisen tärkeydestä. Toistamme, ettei sinun tarvitse olla väärinkäytösten paljastaja, poliittinen aktivisti tai sortavan hallinnon kansalainen jotta olisi kannattavaa pitää henkilöllisyytesi salassa. Anonymiteetti netissä on tärkeää meille kaikille

Todellisuus

Ei vain siksi, että hyvä VPN estää kaikki nettiyhteyttä hidastavat ärsyttävät mainokset ja ponnahdusikkunat. Eikä vain siksi, että elämme maailmassa, jossa olemme käytännössä avuttomia ilman internetiä: meidän on käytännössä pakko syöttää kaikista arkaluontoisimpia tietojamme maailmanlaajuiseen verkkoon, missä ne ovat alttiina kaikille niille, jotka haluavat hyötyä niiden käytöstä.

Mutta myös siksi, että anonymiteetin säilyttämisessä on tietynlaista kauneutta. Todellisuudessa emme juoksisi ympäriinsä huutelemassa tilinumeroita kenelle tahansa, jota kiinnostaa kuunnella. Ja olisi epäilyttävää, jos täysin tuntematon henkilö seuraisi meitä kotiimme. Vielä epäilyttävämpää olisi, jos kyseinen muukalainen tietäisi kaiken mieltymyksistämme, koettelemuksistamme ja kärsimyksistämme.

Eikö olisikin inhottavaa? Mutta juuri näin käytännössä tapahtuu internetissä. Henkilön selailuhistoriaa tutkimalla voi päätellä yllättävän paljon. Kysy vaikka suuryrityksiltä, juuri näin ne tekevät jos niille antaa mahdollisuuden.

Ei mitään salattavaa? Varmasti on

Juu juu, sinulla tuskin on mitään salattavaa koska et ole tehnyt mitään väärää. Mutta kyse ei ole siitä. Joskus voi tulla hetki, jolloin sinulla onkin jotain salattavaa. Jotain, minkä et halua olevan julkista tietoa, jotain, mitä et halua muiden tietävän. Ja sinulla on oikeus ja velvollisuus välttää uteliaat katseet. Kun sanot, ettei sinulla ole mitään salattavaa, sanot käytännössä myös, että on normaalia ja hyväksyttävää, että viranomaiset valvovat oleskeluasi internetissä. Tai että on hyväksyttävää, että jättiyritykset käyttävät kaikkia henkilötietojen murusiakin luodaakseen profiilin jostain, mitä et ole. Näin ei ole.

Eikä kyse ole vain sinusta, tämä koskettaa kaikkia muitakin. Vahvassa yksityisyydensuojassa on joka tapauksessa kyse solidaarisuudesta. Internet yleisesti, erityisesti sosiaalinen media, tekee käyttäjätietojen tarkkailusta, säilömisestä ja jäljittämisestä erittäin helppoa. Useat ihmiset kärsivät siitä.

Tehdään asiasta hieman vaikeampaa ja käytetään VPN:a.

Lähetä tekstiviesti
Lue lisää tekstiviesteistä