Netin selailu turvallisesti: 14 parasta yksityistä hakukonetta

Yksityiset hakukoneet suojelevat sinua hakkereilta ja ei-toivotuilta mainoksilta. Löydä niistä parhaat ja lue miksi incognito ei aja asiaa.

Turvallinen surffailu: 14 parasta yksityistä hakukonetta

Kun miettii hakukoneita, mieleen tulee todennäköisesti Google. Tämä alan jätti on yksi suurimmista hakukoneista, mutta se ei välttämättä tarkoita, että se olisi niistä paras. Itse asiassa Googlen käyttäminen enimmäkseen vain auttaa jättiyrityksiä tienaamaan rahaa selailutapojen avulla.

On tullut aika hakukoneelle, joka kunnioittaa yksityisyyttäsi eikä pommita sinulla ei-toivotuilla mainoksilla!

Mitä yksityiset hakukoneet ovat?

Joka kerta kun teet Googlella haun, Google tallentaa sen. Kun etsit jotain paikkaa Google Mapsilla, Google saa tietää asiasta. Ei ole mikään yllätys, että mainoksia satelee. Googlen tai Bingin kaltaiset hakukoneet rakentavat selailutottumuksistasi digitaalista profiilia ja myyvät tietosi kolmansille osapuolille. Nämä osapuolet taas pyrkivät houkuttelemaan sinua ostamaan jotain pommittamalla sinua mainoksilla ja ponnahdusikkunoilla.

Yksityiset hakukoneet eivät tee näin. Ne eivät kerää sinusta tietoja antaakseen parasta mahdollista tulosta. Ne eivät säilytä hakujasi tai jäljitä liikkumistasi internetissä, ja ne pitävät hakusi turvallisina ja anonyymeina. Ne ovat ehdottomasti paras vaihtoehto perinteisille hakukoneille. Ne toimivat aivan yhtä hyvin ilman ärsyttävää jokaisen liikkeen seuraamista ja yksityisyyden loukkaamista.

Lyhykäisyydessään yksityiset hakukoneet tuottavat luotettavia tuloksia ja takaavat anonyymin selailukokemuksen.

Mikä on incognito-haku?

Olet varmaan huomannut, että Google ja muut tavallisimmat hakukoneet tarjoaavat myös incognito-tilan tai yksityisen selaustilan. Tämä on yksityisen internetin selailun muoto, joka ei jätä yhtä paljon jälkiä kuin tavallinen netin selailu.

Incognito-tilassa on puolensa. Jos esimerkiksi selaat internetiä incognito-tilassa, unohtaa selaimesi istunnon heti kun suljet incognito-ikkunan. Mikään ei säily selaushistoriassasi ja kaikki istunnon aikana luodut evästeet tuhotaan. Evästeet ovat pieniä verkkotoimintaasi säilyttäviä tiedon palasia, ja ne ovat syy siihen, miksi verkkokaupat muistavat sinua kiinnostava tuotteet vielä päivienkin jälkeen vierailusta.

Yksityisessä tilassa netin selaaminen voi olla hyödyllistä arkoja aiheita tutkittaessa. Tai silloin kun haluaa kirjautua useammalle tilille ilman, että joka kerta tarvitsee kirjautua sisään ja ulos. Vaikka se takaakin osittain yksityisyyden, ei sillä pötki kovin pitkälle jos haluaa säilyttää näkymättömyyden internetissä selailun aikana.

On tietysti hyvä asia, että yksityinen tila poistaa väliaikaiset tiedot, mutta tämä tapahtuu vasta selaimen sulkemisen jälkeen. Selailun aikana kaikki tekosi näkyvät kolmansille osapuolille. Nettisivut ja internet-palvelut voivat edelleen seurata verkkotoimintojasi ja yhdistää nämä toiminnot useisiin tileihin ja profiileihin.

Kun esimerkiksi kirjaudut Facebookiin, tietää Facebook mitä olet tehnyt muilla sivuilla ja mukauttaa mainontaansa: näin käy myös yksityisessä tilassa. Jäljitysteknologia on erittäin edistynyttä, mikä tekee sen torjumisesta lähes mahdotonta riippumatta siitä, kuinka monta yksityisyyden takaavaa toimintoa käyttää. Vaikka et kirjautuisi mihinkään, vierailemillasi verkkosivustoilla on pääsy laitteesi tyyppiin, selaimen tietoihin ja IP-osoitteeseesi. Näin ne voivat päätellä preferenssisi ja yhdistää ne toisiin sinusta saatavilla oleviin tietoihin.

Eli vaikka yksityinen tila piilottaa verkkotoiminnan käytetyltä selaimelta, ei se piilota selailua palveluntarjoajalta. Se ei myöskään poista ladattuja tiedostoja.

Hakusi kirjataan tilillesi ja yhdistetään siihen, mikä tekee täysin anonyymista netin selailusta mahdotonta.

Parhaat yksityiset hakukoneet

Kun tietää kuinka hankalaa näkymättömänä internetissä pysyminen on jopa yksityistä tilaa käyttäessä, on selvää että vain yksityiset hakukoneet voivat pitää jäljityksen minimissä. Tämän takia kannattaa valita hakukone, joka on täysin sitoutunut säilyttämään yksityisyytesi.

Olemme listanneet parhaat saatavilla olevat yksityiset hakukoneet. Nämä hakukoneet vaalivat yksityisyyttäsi uhraamatta samalla hakutulosten laatua. Niissä kaikissa on myös käyttäjäystävällinen käyttöliittymä, ja niistä saa räätälöidyn kokemuksen useiden erilaisten asetusten ansiosta

 • DuckDuckGo on yksi turvallisimmista saatavilla olevista hakukoneista. Se ei koskaan jäljitä hakujasi ja se tuottaa korkealaatuisen hakukokemuksen. Tämä johtuu siitä, että hakukone kerää tuloksia yli neljästäsadasta lähteestä, joita ovat mm. Bing, Yahoo ja Wikipedia. DuckDuckGon ainoa huono puoli on se, että se käyttää IP-osoitetta tuottaakseen paikallisia tuloksia. IP-osoitteesi poistetaan toki välittömästi tulosten toimittamisen jälkeen, mutta jotkut eivät halua omaa osoitetta käytettävän lainkaan. Kaiken kaikkiaan tämä hakukone on yksi parhaista yksityisistä hakukoneista, erityisesti käyttäjäkokemuksella mitattuna. Siirry DuckDuckGo:hun.
 • Startpage on tehokas hakukone, jonka avulla voit selata nettiä välityspalvelimen kautta, jolloin nettisivut eivät voi jäljittää IP-osoitettasi tai sijaintiasi. Voit lisätä Startpagen selaimeesi, ja se nappaa tulokset Googlesta ja toimittaa ne sinulle. Voit katsoa Googlen hakutuloksia ilman, että yhtiö voi jäljittää sinua. Palvelu ei pidä kirjaa mistään tiedoistasi, ei edes hauistasi. Kokemus on hyvin samankaltainen kuin Googlen hakukokemus; jopa käyttäjäliittymä on käytännössä sama. Voit helposti etsiä netistä kuvia ja videoita. Hakutulokset ovat samansuuntaiset Googlen tulosten kanssa, joten jos haluat yksityisen version Googlesta, ei sinun tarvitse etsiä kauempaa. Startpage tuottaa Googlen kaltaiset hakutulokset ilman tietojen keräämistä. Siirry Startpageen.
 • Qwant takaa, ettei se tallenna mitään käyttäjätietoja hyödyntääkseen niitä mainonnassa. Se myös lupaa käyttäjilleen, että he eivät jää vangeiksi oman kuplansa sisälle, eli hakutulokset eivät rajoitu selailutottumuksen tai käyttäytymisprofiilin mukaan. Tämä tarkoittaa, että jos kallistut politiikassa oikealle, saat silti hakutuloksia, jotka ovat ristiriidassa yleisten uskomuksiesi kanssa ja päinvastoin. Hakukone on myös erittäin käyttäjäystävällinen ja jakaa hakutuloksesi useisiin käteviin kategorioihin, esimerkiksi uutisiin ja sosiaaliseen mediaan. Qwantin käyttöliittymän ansiosta voit myös rajata tuloksia uutisiin, kuviin, someen ja videoihin. Voit lisäksi räätälöidä kotisivun näyttämään esimerkiksi hetken kuumat puheenaiheet. Vaikka Qwant ei luo henkilöprofiilia, on palveluun mahdollista rekisteröityä ja näin luoda profiili itse. Näin saat räätälöityjä mainoksia jos niin haluat ja säilytät yksityisyytesi nettiä selaillessa. Siirry Qwantiin.
 • WolframAlpha tarjoaa asiantuntemusta kaikille, jotka etsivät tietoja henkilöistä, terveydestä, taloudesta, musiikista, elokuvista, laskelmista ja paljosta muusta. Se hyödyntää sisäänrakennettuja algoritmeja, tietokantoja ja tekoälyteknologiaa tuottaakseen avointa tietoa kaikista näistä aiheista, mutta se ei koskaan jäljitä, mitä etsit. Tämä on täydellinen hakukone mikäli haluat komputoida tietoja, hakea tilastoja ja löytää asiantuntijoiden vastaukset kysymyksiisi. Siiry WolframAlphaan.
 • Ecosia on Bingiin pohjautuva yksityinen hakukone. Ecosian hyvä puoli on sen ympäristöystävällinen yksityinen selain: se istuttaa puita samalla kun teet hakuja ja tukee uudelleenmetsitystä. Viime vuoden loppuun mennessä oli istutettu yhteensä jo 116 miljoonaa puuta. Käyttäessäsi Ecosiaa voit olla varma, että kaikki haut salataan eikä mitään jäljitysvälinettä käytetä. Tämän lisäksi voit ottaa pois päältä minkä tahansa jäljityksen, jota yritys käyttää personoitujen hakutulosten ja kohdennetun mainonnan luomiseksi. Siirry Ecosiaan.

Kuinka käyttää hakukonetta anonyymisti

Jos haluat pitää jäljityksen minimissä, tulee sinun valita selain, joka ei kaivele tietojasi ja vaalii yksityisyyttä. Tämän lisäksi on aina kannattavaa käyttää luotettavaa VPN:a aina verkossa liikkuessa.

Perusohjeet anonyymiin selailukokemukseen:

 • Poista hakuhistoriasi joka kerta nettiä käyttäessäsi
 • Käynnistä incognito-tila lisäsuojan saamiseksi
 • Käytä yksityistä selainta nettiä selatessasi
 • Harkitse VPN:n käyttöönottoa salataksesi liikenteesi ja varmistaaksesi, etteivät palveluntarjoajat voi jäljittää sinua

Haluatko lukea lisää VPN:sta? Lue lisää VPN:n käytöstä ja hyödyistä.

Lista hakukoneista, jotka eivät käytä jäljitystä

 • DuckDuckGo
 • MetaGer
 • Qwant
 • Mojeek
 • SearX
 • Startpage
 • Swisscows
 • Yahoo!
 • WolframAlpha
 • Ecosia
 • Yippi
 • Gibiru
 • Gigablast
 • SearchEncrypt
Lähetä tekstiviesti
Lue lisää tekstiviesteistä